Achter de geraniums

Tilburg wordt steeds groener! Of tenminste, dat lazen we op twitter.

Mooi initiatief natuurlijk, waarbij bewoners kunnen ‘doe het zelven’ in de openbare ruimte. Maar wat valt er verder op? De gesloten gordijnen! Afstand tussen gevel en straat is essentieel om ‘ogen op de straat’ te krijgen, een gevleugeld speerpunt van Jane Jacobs. Pas als er afstand is tussen de eigen woning en het leven op straat wordt het comfortabel om de gordijnen open te doen en te zien wat daar gebeurt. Is die ‘bufferzone’ te klein, dan trekt men zich vaak terug achter vitrage of afgeplakte ruiten.

Het ‘geveltuintje’, als het die naam mag hebben, is een goede eerste aanzet om die broodnodige buffer te creeëren, maar oogt nog wat krap. Maar wellicht, met wat weelderige begroeiing en een beetje extra aandacht, kan dit streepje groen een waardevolle bijdragen leveren aan de sociale veiligheid op straat. Zie bijvoorbeeld onderstaande voorbeelden, waar men via een groene oase de straat op kijkt.

2013-12-15-17-11-23.stoeptuin

geveltuin-op-het-zuiden-amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *