Leefbaarheid in de straat

Kinderen liggend op het (kunst)gras, flessen witte wijn op lange picknicktafels en loungebanken van steigerhout, waar pubers loom in de zon hangen. Beschrijven we hier het nieuwste stadsstrand  of een hippe transformatie van een voormalig fabrieksterrein? Nee! Dit gebeurt gewoon in de woonstraten van Gent, op initiatief van bewoners.leefstraatGenieten van de zomer met een biertje aan de picknicktafel (bron: Leefstraat.be)

Het project ‘leefstraten’ geeft bewoners de kans om hun straat drie maanden lang te transformeren naar het toppunt van leefbaarheid, creativiteit, dynamiek, sociale verbondenheid of ontspanning; geheel naar eigen inzicht. Daarbij mag de straat worden afgesloten voor autoverkeer, wat wellicht de heimelijke droom is van vele ouders. De kinderen kunnen weer veilig de straat op, de volwassenen krijgen er een gedeelde voortuin bij, en iedereen komt een stuk blijer de zomer door.

Maar is dat wel zo? Iedereen voordeel heeft zo zijn nadeel en ieder initiatief heeft zijn tegenstanders. Het afsluiten van straten voor autoverkeer en het vervangen van parkeerplaatsen door loungeplekken is uiteraard niet zonder bezwaar. Aan de initiatiefnemers de taak om medebewoners te overtuigen en gezamenlijk tot nieuwe oplossingen te komen.

leefstraat 2

Veilig spelen op straat; de auto wordt verbannen uit de Leefstraat (bron: Leefstraat.be)

In zestien straten is dat gelukt. Daar zijn bijvoorbeeld alternatieve parkeerplaatsen gevonden, delen bewoners een bakfiets voor de boodschappen en worden problemen met hangjongeren opgelost zodra die zich aandienen. Een inspirerend voorbeeld eigen initiatieven die een invulling kunnen geven aan toekomstig stedelijk beleid.

En na de zomer? Wellicht verlangt men dan weer naar die auto voor de deur. Maar voor De Pekelfabriek, Wasstraat, Flanelstraat en Tussenbermen is dit al de tweede zomer die zij ingaan als Leefstraat, en ik hoop dat het niet de laatste zal zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *