Leefstijlgericht faciliteren van sport

Kijkend naar de psychologische waarden en behoeften van de leefstijlen dan zien we dat de leefstijlgroepen geel en groen groep georiënteerd zijn en de rode en blauwe leefstijl veel meer individualistisch zijn. Dit heeft ook een grote invloed op de sporten die men beoefent. Iemand uit de gele leefstijl zal eerder aan een groepsport participeren dan iemand uit bijvoorbeeld de rode leefstijl.

In het faciliteren van sportmogelijkheden in de openbare ruimte kan dit als een leidraad beschouwd worden bij de zoektocht om een openbare ruimte te creëren dat beter aansluit op de (sport)wensen van de leefstijlen. Het faciliteren van de juiste sportmogelijkheden verhoogd ook de kans dat men daadwerkelijk gaat sporten.

sporten in de OR

In een gele buurt zullen voetbalveldjes en pannakooien bijvoorbeeld meer gewaardeerd worden doordat hierop groep sporten beoefend kunnen worden en men de mogelijkheid krijgt om sociale contacten te onderhouden. Als we  bijvoorbeeld naar de blauwe buurten kijken dan zien we dat goede fietsstructuren als belangrijk beschouwd worden waarbij men de mogelijkheid heeft om individueel te gaan wielrennen.

Het beoefenen van een sport kent vele voordelen voor de lichamelijke gezondheid van de mens. Het faciliteren van de juiste sportelementen zal een positieve bijdrage leveren aan de fysieke maar ook de mentale gezondheid van bewoners.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *