Regionale identiteit in stad en ommeland

Grijze betonblokken, smalle straten vol ‘blik’, gestandaardiseerde speeltuintjes in een betekenisloze stedelijk structuur. Dit zou zomaar een beeld kunnen zijn uit één van mijn nachtmerries ten aanzien van de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Gebieden met een juiste balans tussen ‘hard’ en ‘zacht’, ‘groen’ en ‘grijs’ en ‘functionaliteit’ en ‘beleving’. Dat is waar we naar zouden moeten streven. Maar hoe bereik je dat?

Eén van de elementen in een waardevolle, duurzame ruimtelijke structuur is het aansluiten op de regionale identiteit. Dat kan grotesk, in de vorm van een architecturaal statement, of bescheidener door de inrichting van een gebied optimaal af te stemmen op de behoeften, waarden, gewoontes en routines van haar gebruikers.

Zaanse-Schans-Molens-Houtzaagmolen-de-Gekroonde-Poelenburg-2-1920x800

Een voorbeeld van een ‘grotesk’ statement is het Zaanse Huisjes Hotel in Zaandam. Mooi of lelijk? Daar valt uiteraard over te twisten. Maar het is wél een ontwikkeling met visie, passend in een beleid dat tracht de ‘unieke’ identiteit en kwaliteit van de regio te borgen. Je kunt je afvragen of het donkergroen-met-wit-en-een-mooi-geveltje gevoel inderdaad de kwaliteit en identiteit van de regio vat, of dat dit op een iets fijner niveau gezocht moet worden in bouwkundige details, structuren, verkavelingen, functieverdeling en zonering.

zaans 1

Wat vind jij van dit grote gebaar in Zaandam? Een voorbeeld voor de rest van Nederland, of een opgeblazen ambitie die zijn doel voorbij schiet?

Lees hier de visie van Annemarie Mak op www.gebiedsontwikkeling.nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *