#3 Belevingswaarde openbare ruimte

Een terrein nieuw leven inblazen; belevingswaarde

img1Wat te doen aan een gebied dat zijn oorspronkelijke gebruikswaarde verloren heeft maar nog zoveel potentie bied? In vervolg op deel 3 van dit dossier zijn de Hofpleinbogen in Rotterdam een mooi voorbeeld van het verdwijnen en het ontstaan van nieuwe gebruikswaarden.

img2Wat begon in 1907 als een luxe verbinding naar Wassenaar en Scheveningen eindigt in een tragisch verhaal van bombardementen, nieuwe bestemmingsplannen en uiteindelijk het verval van een eens zo’n mooie plek. Al voor de sluiting van de Hofplein lijn in 2010 was het gebied vervallen. Gelegen aan de rand van het centrum verloor dit gebied zijn gebruikswaarde en was de belevingswaarde laag en onveilig ervaren.

Op maandagavond 16 augustus 2010 vertrok de laatste trein vanaf Station Hofplein richting Den Haag. Het monumentale viaduct waarover ruim 100 jaar de treinen reden verloor hiermee definitief zijn originele gebruikswaarde. Kort hierna begon stapsgewijs de herontwikkeling van de bogen en het omliggende gebied.

img 3

Hofpleinlijn 2010                                                                            Hofpleinlijn 2015

Al in 2006 besloten 4 woningcorporaties (Com.wonen, PWS, Stadswonen en Vestia), die al vele huizen in de omgeving beheerde, de bogen mee te nemen als onderdeel van een complete gebiedsontwikkeling. De randvoorwaarde hiervoor was creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid. Dit sloot goed aan bij de bewoners, het Grafische Lyceum en het Hofplein theater.

In 2011 opende zich hier een ‘schoppingmall’, gemikt werd op functies met een creatief karakter. Er kwam creatieve retail, een koffiebar, een jazzpodium en verschillende restaurants. In combinatie met het nieuwe ‘open karakter’ van de gevels transformeerde dit voorheen gesloten plein tot een levendige en bruisende nieuwe hotspot. Hierdoor veranderde het gebruik van de buitenruimte en de belevingswaarde van het gebied. De buitenruimte is vervolgens opnieuw ingericht waardoor de uitstraling niet alleen aansluit bij de wensen van de pioniers, maar een bredere markt wordt aangesproken.

Anno 2015 is dit plein een broedplek van bedrijvigheid. Van maandag tot maandag is het hier altijd druk met creatieve geesten, festiviteiten en vooral gezelligheid. De eens zo kille plek is getransformeerd tot een plek met een gezellige en veilige belevingswaarde.

Succes veder uitbreiden

Na het aanpassen van het plein krijgt in de nabije toekomst ook het spoordek een nieuwe bestemming. Hiervoor zijn vele plannen gemaakt door omwonenden alsmede door de gemeente. In onze volgende blog zullen wij dit veder onder de loep nemen!

Heeft u nog vragen na het lezen van deze blog? Laat dan een opmerking hieronder achter, of bezoek ons op de dag van de openbare ruimte! (op de stand van Verheij)