Objecten

ObjectenZo veel mensen, zo veel behoeften. Dat geldt zeker voor de inrichting van de openbare ruimte.Uit ons onderzoek blijkt dat verschillende leefstijlgroepen uiteenlopende behoeften hebben ten aanzien van de inrichting van de openbare ruimte, voortkomend uit een diversiteit aan sociologische en psychologische waarden.

Met betrekking tot de inrichting geven ‘blauwe’ individuen vaak de voorkeur aan hoogwaardige materialen met een luxe uitstraling. De rode groep stelt creatieve ontwerpen op prijs, die de openbare ruimte een eigenzinnige uitstraling geven. Bij de groene groep staan veiligheid, degelijkheid en functionaliteit voorop. De extraverte en groepsgeoriënteerde gele groep stelt de sociale functie van de openbare ruimte centraal: speeltoestellen, zitelementen en beplanting moeten uitnodigen tot samenkomst en interactie.

Met die kennis in het achterhoofd kan leefstijlgericht werken helpen bij het vergroten van de diversiteit en de tevredenheid in de openbare ruimte. Hoe dat er uit ziet in de praktijk? Onderstaand diagram geeft een impressie van de mogelijkheden, waarbij alle leefstijlen aan bod komen.

Diagram objecten