Spelen

SpelenBuitenspelen kan op vele manieren. Van slootjespringen en kikkers vangen tot stoepkrijten en schommelen, of juist heel modern, met interactieve speelobjecten. Welke speelvoorzieningen gebruikt en gewaardeerd worden hangt af van de leeftijd van de kinderen, hun persoonlijke voorkeuren én de wensen en behoeften van ouders.

Op dat laatste aspect zien we een relatie tussen leefstijl en ruimtelijke voorkeur. Hoewel er momenteel een algemene voorkeur bestaat voor een natuurlijke uitstraling van speelvoorzieningen, zien we dat de rode doelgroep waardering heeft voor woeste speelterreinen waar kinderen kunnen spelen met water en modder, terwijl de groene doelgroep behoudender is en kiest voor traditionele klimrekken in natuurlijke materialen. De blauwe doelgroep heeft de meeste waardering voor hoogwaardige en moderne objecten, uitgevoerd in RVS, terwijl de gele doelgroep juist de sociale aspecten van het ‘samen spelen’ belangrijk vindt.

Door de speelvoorzieningen af te stemmen op de doelgroepen in de wijk kan een hogere tevredenheid en een intensiever gebruik tot stand komen. Hoe dat eruit ziet? Onderstaand diagram geeft een impressie.

diagram spelen